De Raad van Samenwerkende Kerken en 4 mei 2020

Op 4 mei j.l. hebben Marieke Somsen, Rina van Rijn en Freek Bakker namens de Raad van Samenwerkende Kerken te Voorschoten een krans gelegd bij het monument aan de rand van het Burgemeester Berkhoutpark. Zij deden dat om 12.15 uur. Iemand anders had al kiezelstenen neergelegd bij de namen van de Joodse Voorschotenaren die tijdens de oorlog werden gedeporteerd en vermoord of op een andere manier het leven gelaten hebben. De raad was een van de eersten. Aan de zijkant van het terrein van het monument stonden al enkele bossen bloemen in de vazen. Toen ik later langskwam, zag ik dat inmiddels ook een andere groep een krans had gelegd.

Ik wil eindigen met het volgende gedicht uit de wedstrijd waarin jongeren gedichten maakten voor 4 mei. Het gedicht is van Tamara Tromp uit Noordwijk en is op zondag 3 mei j.l. voorgelezen in de eredienst in de Dorpskerk.


Pas als het donker is
weet je dat het licht was.
Ik, niets anders dan licht geproefd,
zag alleen een glimp van donker
op het journaal en in schoolboeken.
Ik leef zonder honger,
zonder schoten om de hoek,
zonder raketten als strepen door de lucht, zonder angst voor razzia’s
zonder…
Zonder wat?
Geen benul van het donker,
en gelukkig maar.
Herdenk het donker zodat je
het licht kunt zien,
ervan kunt genieten en
het over de wereld kunt verspreiden.

Freek Bakker