Oekraïnezondag 26 maart 2023


Zondag 26 maart 2023 vindt vanaf 11.00 uur in de H. Laurentiuskerk in Voorschoten “Oekraïnezondag” plaats.
De dag vindt plaats als teken van verbondenheid met de Oekraïense gemeenschap en vluchtelingen die getroffen zijn door de Russische inval en oorlog in Oekraïne.
De dag wordt georganiseerd in samenwerking met Oekraïens Grieks-Katholieke parochie Den Haag/Rijswijk. De Oekraïens Grieks-Katholieke Kerk kent ruim 5,5 miljoen leden en is in een unie verbonden met de R.K. Kerk. De gemeenschap van Den Haag/Rijswijk komt normaal samen in de H. Bonifatiuskerk in Rijswijk.
Om 11.00 uur begint een gezamenlijke Eucharistieviering, waarin pastoor Rochus Franken celebreert met priester Mykolah Paliuh.

Link Livestream: https://youtube.com/live/P1mN_vTFkCs

De viering zal tweetalig Nederlands en Oekraïens zijn. De uitgesproken teksten zullen in vertaling op schrift staan.
Het Utrechts Byzantijns Koor en het Oekraïense koor Chervoni Korali zullen de viering opluisteren. Als speciale gast zal de 11-jarige Veronika Morska optreden, winnares van Ukraine Got Talent. Ook wordt een collecte voor Oekraïne gehouden.
Aansluitend is er vanaf 12.15 uur in het Bondsgebouw naast de kerk een samenzijn met Oekraïense muziek en cultuur.
Twee leerlingen van de beroemde concertpianiste Anna Fedorova zullen spelen; ook zingt het koor van de Oekraïense vluchtelingen die in het gemeentehuis van Voorschoten wonen. Diverse vrijwilligersorganisaties presenteren zich in het Bondsgebouw: Vluchtelingenwerk, inzamelingsorganisatie voor Oekraïense vluchtelingen in Moldavië, en Healthcare4Ukraine (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen en PGGM). Tevens zullen Oekraïense vrijwilligers workshops “iconen schilderen op glas” geven. Er worden heerlijke Oekraïense hapjes geserveerd. Tijdens de bijeenkomst zullen de burgemeester van Voorschoten en de ambassadeur van Oekraïne aanwezig zijn en een korte speech houden.
De bijeenkomst eindigt rond 14.00 uur.
Iedereen is van harte uitgenodigd. Ook kinderen in alle leeftijden zijn van harte welkom. Voor hen zijn er speciale activiteiten rondom het thema Oekraïne zowel tijdens (een gedeelte van) de Eucharistieviering als bij de bijeenkomst erna.

Uitnodiging