Hemelvaartsdag 9 mei – Hartebrugkoor verzorgt de eucharistieviering

Op 9 mei, Hemelvaartsdag, komt het Hartebrugkoor uit Leiden zingen in de mis van 11.00 uur in de Laurentiuskerk. Het gemengde Hartebrugkoor bestaat uit 8 bassen, 9 tenoren, 15 alten en 9 sopranen. Het koor zingt jaarlijks met Hemelvaart in een andere kerk dan in de Hartebrugkerk, dit als onderdeel van een jaarlijks uitje. Dit jaar wilde het koor in de regio blijven en zo kwam het contact tot stand met het secretariaat van het kerkelijk bureau te Voorschoten. Gezongen worden onder meer de missa Sacratissimi Cordis Jesu van J.A. Korman en de motetten Cantate Domino van Pitoni en het Ave Maria van Andriessen. Het geheel staat onder leiding van de waarnemend dirigent, Patrick de Jonge, en wordt op het orgel begeleid door de vaste organist, Jan Verschuren. De solisten zijn Dorien van Rumt en Jan Mooij, wiens zangcarrière 75 jaar geleden ooit begon in de H. Laurentiuskerk in het jongerenkoor. Het koor kijkt uit naar een feestelijke ontmoeting in de H. Laurentiuskerk.

Zondag 28 april komt Leo Fijen (Stichting Adveniat) naar de H. Willibrordkerk in Oegstgeest.

Doel van zijn komst is een geloofsgesprek met pastoor Rochus Franken over diens boek dat begin april is verschenen: Het geheim van het geluk is het geheim van de vreugde, met als ondertitel Hoe het geluk je niet langer ontglipt door te vertrouwen in het huis van God.

Korte inhoud:

Bestaat God of bestaat Hij niet? Bibliotheken zijn volgeschreven over deze vraag. Aan het bijhouden van discussies hierover op sociale media heb je aan 24 uur per dag niet genoeg.

Iedereen kent diepmenselijke verlangens. Verlangens naar geluk, naar echte liefde, naar vreugde. Iedereen vraagt zich af: waar doe ik het allemaal voor?

Dit boek benadert alles anders. Niet: Bestaat God of niet? Wie heeft er gelijk?

Maar: Welke opvattingen bieden de meeste kans op de vervulling van deze verlangens? Waarom zou je willen geloven of niet?

Vooral: Welke opvattingen bieden de grootste kans om gelukkig te worden?

Plaats:                  H. Willibrordkerk, Rhijngeesterstraatweg 35, Oegstgeest

Tijd:                      rond 12.30 uur, na de viering van 11.00 uur – waarbij u hartelijk welkom bent

Pastoor Rochus Franken is uiteraard ook aanwezig en zal uw boek signeren.

Het boek kost €17,99 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, via Amazon.nl of via Bol.Com

 ISBN 9789493279957.

Aanmelden is niet nodig, er is koffie en thee.

Het gesprek is ook via Livestream te volgen.

De link is: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2709-H-Willibrordkerk-Oegstgeest

Het gesprek van Leo Fijen met Rochus Franken is terug te kijken op:

https://youtu.be/1zOXGAEXmgA?si=ZlNOygvmwr3gxv8e

Hemelvaartsdag 9 mei – Dauwtrapfietstocht

Met Hemelvaartsdag op 9 mei a.s. wordt er weer een dauwtrapfietstocht gereden. Het is een fietstocht voor jong en oud. En wat is er mooier om in de ochtend te fietsen door een mooi landschap, gezellig en een avontuur voor iedereen.

We houden onderweg een pauze om uit te rusten. We nemen ook bandenplakspullen en een pomp mee. Wij vertrekken om 8.30 uur bij de H. Laurentiuskerk en zijn dan tegen 10.30 uur terug bij het Bondsgebouw.

Graag uiterlijk 6 mei opgeven bij het Kerkelijk bureau, tel. 5612508 of via e-mail:

kerkelijkbureau@rkvoorschoten.nl.

Relieken van Thérèse van Lisieux

Op woensdag 5 juni zullen de relieken van Thérèse van Lisieux naar de H. Laurentiuskerk komen t/m zondag 9 juni. We willen proberen met behulp van vrijwilligers, de kerk overdag open te stellen voor belangstellenden. Voorstel van pastoor Franken is dat de kerk van woensdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur open is voor gebed. Om 16.00 uur zal er een vesperviering zijn, waarna de kerk weer sluit.

Onze pastoor schrijft regelmatig in De Augustinus over de H. Thérèse. In april op blz 11.

Zondag 14 april lezing over Struikelstenen in het Bondsgebouw

Op zondag 14 april om 12.30 uur geeft Ton Beijersbergen, lid Pastoraatgroep Wassenaar en Lid werkgroep Struikelstenen Wassenaar, een lezing over Struikelstenen.

De stenen worden gelegd op de stoep voor een huis waar in de Tweede Wereld oorlog Joodse landgenoten voor het laatst in vrijheid leefden. Ton vertelt over het ontstaan van de stenen en over de levens van deze slachtoffers.

Voor meer info De Augustinus van april blz. 20.

Orgelconcert H. Laurentiuskerk 14 april 2024

Zondagavond 14 april 2024 is er een orgelconcert in de H. Laurentiuskerk met Herman Lodder op orgel en Frank den Herder op cello. Zij spelen werken voor cello van Vivalid, Bargiel. Elgar, Saint-Saens en een compositie van Frank den Herder. De werken voor cello zullen uitgevoerd worden voor in de kerk en begeleid worden op het koororgel. Tussendoor zal Herman Lodder op het hoofdorgel nog een aantal stukken van Bach, Mendelssohn-Bartholdi en Vaughan Willams spelen.

Voor het volledige programma zie www.laurentiusorgelconcerten.nl

Aanvang 20:00 uur, toegang is vrij met collecte bij de uitgang. 

Verdiepingsavond – De VEERTIGDAGENTIJD:

een unieke kans tot verstilling in onze hectische samenleving

Je kunt zeggen, dat de Veertigdagentijd een bijzonder geschikte periode is om als Kerk en om persoonlijk te werken aan je innerlijk leven, aan je geestelijk leven, aan je gebedsleven. In het Evangelie van de eerste zondag van de Vastentijd (18 febr.) lezen we, dat Jezus zich veertig dagen in de woestijn heeft voorbereid op Zijn levenstaak (Marcus 1). Is het je terugtrekken in een soort “woestijn” ook voor een ieder van ons in onze hectische samenleving niet belangrijk om tot jezelf te komen, om God meer op het spoor te kunnen komen? Tevens willen we ons deze avond verdiepen in de “STILLE ZATERDAG”. Deze dag tussen Kruisdood en Verrijzenis heeft een grote en waardevolle betekenis.

Inleider: Pastor dr Kees van Vliet

Datum en tijd: donderdag 14 maart 20.00-21.45 uur

Plaats: Pastorie H. Willibrordkerk te OEGSTGEEST (ingang achterom)

Aanmelden bij:  ctm.van.vliet@planet.nl

Vastenactie 2024: Leven in een veranderende wereld in Zimbabwe

Woensdag 14 februari, Aswoensdag, is de Vastenactie van start gegaan.

Dit jaar doen we als parochie H. Augustinus mee met de landelijke Vastenactiecampagne die in het teken staat van de gevolgen van klimaatverandering. In de plattelandsgemeenschappen in de districten Bikita en Gutu in het zuiden van Zimbabwe leven boeren die voor hun voedselvoorziening en levensonderhoud grotendeels afhankelijk zijn van kleinschalige landbouw met regenwater. Dat systeem is echter heel gevoelig voor de klimaatveranderingen die de afgelopen jaren steeds ernstiger zijn geworden. Er zijn weinig goed functionerende waterpunten in het gebied. Velen, voornamelijk vrouwen, moeten ver lopen om water te halen. Zo ook Thandekile die samen met haar kinderen symbool staat voor de Vastenactie dit jaar.

Net als duizenden andere families in het zuiden van Zimbabwe, had ook het gezin van Thandekile grote moeite de verschillende uitdagingen het hoofd te bieden die ontstonden door de coronapandemie, klimaatveranderingen en de ingestorte economie van het land. Doordat er de afgelopen jaren lange droge periodes waren, mislukten de oogsten en was er nauwelijks voldoende te eten. Haar echtgenoot Donovan ging naar Zuid-Afrika om geld te verdienen voor zijn gezin, maar overleed daar plotseling aan de gevolgen van Covid-19. Nu is de grootste angst van Thandekile dat ze zal komen te overlijden door de honger en dat er dan niemand meer is die voor haar kinderen zorgt: ‘Ik leef voor mijn kinderen en mijn grootste wens is dat ik ze kan geven wat ze nodig hebben,’ zegt ze.

Wat gaan we doen in de parochie H. Augustinus?

De vastentijd staan de olifanten weer in de kerken waarin u uw bijdrage aan dit project kunt deponeren. Er hangen posters van de Vastenactie in de kerken en er liggen folders met meer informatie. Ook kunt u in De Augustinus van maart en op de site van Vastenactie www.vastenactie.nl meer lezen over dit project.

Er zullen in alle kerken deurcollectes worden gehouden op zondag 10 maart, na de paaswake en op 1e paasdag. U kunt uw gaven ook doneren op rekeningnummer NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie, Den Haag of scan de QR-code op poster of folder.

Bij voorbaat dank voor uw deelname, werkgroep MOV H. Augustinus

Bestellen huispaaskaars

Vanaf zondag 18 februari tot en met zondag 25 februari kunnen er weer huispaaskaarsen besteld worden. Het inschrijfformulier met afbeeldingen en prijzen kaarsen ligt achterin de kerk. De kaarsen zullen tijdens de Paaswake op zaterdag 30 maart gezegend worden. Na de viering tegen contante betaling op te halen. Waarschijnlijk zijn de kaarsen er al een week eerder en dan zijn ze op te halen bij de koster, ook tegen contante betaling. 

Stille Omgang zaterdag 16 maart 2024

Traditiegetrouw vertrekt er op zaterdagavond 16 maart vanuit alle parochiekernen een bus naar Amsterdam, waar wij deelnemen aan de Stille Omgang, de eeuwenoude route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep nadat  hij getuige was geweest van een eucharistisch wonder dat geschiede: het Mirakel van Amsterdam. Wij gaan dit jaar naar de Onze Lieve Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans, Jacob Obrechtstraat 30 in Amsterdam, waar wij om 21:00 uur deelnemen aan een pontificale eucharistieviering ter voorbereiding op de Stille Omgang.

De informatiefolder en de inschrijflijst liggen achterin de kerk. U kunt zich ook via internet aanmelden. De intentie van de Stille Omgang 2024 is: Pelgrims van hoop, biddend voor vrede” wat aansluit op het gebedsjaar voorafgaand aan het jubeljaar 2025. Paus Franciscus heeft 2025 uitgeroepen als een Heilig Jaar of Jubeljaar met het internationale thema “Pelgrims” van de hoop.

Voor meer informatie zie www.stille-omgang.nl.

De Stille Omgang duurt ongeveer een uur waarna wij rond 00:00 uur weer uit Amsterdam vertrekken.

De kosten bedragen € 15, = inclusief broodjes en sap op de terugreis. Jongeren onder de 18 jaar kunnen gratis mee.

Aanmelding kan via de inschrijflijst achterin de kerk of via email erikvanblerk@hetnet.nl met vermelding van telefoonnummer + overmaking van € 15, = op bankrekening NL89ABNA0507099729 t.n.v. Parochie H. Augustinus, met vermelding “Stille Omgang 2024”.

OPSTAPPLAATS Voorschoten H. Laurentiuskerk 18.25 uur